Днес започва изграждането на временно съоръжение при Царево. Това съобщи пред БНТ инж. Десислава Паунова, член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

По него ще се пренасочи трафикът от разрушения мост на второкласния път Царево - Варвара.

Затворен за движение остава пътят Царево - Синеморец поради аварирал мост. От АПИ уточниха, че предстои повреденото съоръжение да бъде обследвано днес.

Друга отсечка, по която е ограничено движението, е в началото на Синеморец, тъй като е залят участък от пътя Синеморец - Резово.

Ден на траур в община Царево, две жени още се издирват
Обновена

Ден на траур в община Царево, две жени още се издирват

61-годишен строител е втората жертва на бедствието, изчезналите са майка и дъщеря

По данни на инж. Паунова водата там започва да се оттича, като в момента е 50 см над пътното платно. Очаква се през следобедните часове водата да се оттече.

Относно временния мост, който ще се изгради при Царево тя обясни, че става въпрос за метално съоръжение, което ще се сглоби на място и ще остане до изграждането на нов мост. Трафикът ще преминава по него, но ще се ограничи движението на товарните автомобили над 12 т.

Очаква се днес следобед временното съоръжение да бъде доставено и да започне монтажът му.

За построяването на новия мост в кратък срок ще бъде стартирана обществената поръчка. Предвижда се новото съоръжение да бъде оразмерено за големите количества вода, каквито са преминали вчера.

По думи на Паунова падналият мост при Царево не е бил в аварийно състояние и от наводнението е поддала средната опора на съоръжението.

Ситуацията по републиканските пътища в област Бургас е нормализирана, съобщи на свой ред пред bTV директорът на Областното пътно управление в Бургас инж. Митко Порязов.

Денков иска помощ без делене при бедствието от небето в Царево

Денков иска помощ без делене при бедствието от небето в Царево

Хората вече са в безопасност, водата се оттича

Той посочи, че вчера са сформирани аварийни групи, които са предприели действия за по-бързото оттичане на водите от критичните участъци до прелелите реки. Днес ще бъдат почистени наносите по пътното платно на отводнените отсечки.

Въведен е обходен маршрут за преминаване от Царево към Ахтопол покрай Тракийския университет - квартал "Василико" и през кръстовището за село Бродилово по основния път, както и обратно. Обходът се обследва, трябва да се разчисти и до края на деня ще бъде сигнализиран.

Очаква се днес да бъдат обследвани участъците, които вчера са били под вода. Ще бъде обследвано и съоръжението над река Караагач на пътя Созопол - Царево.

Свлачището при село Изгрев е почистено и пътят в района е проходим.