Продължават изследванията за установяване наличието на повишени стойности на арсен в питейната вода в няколко села в област Монтана.

След като екоинспекцията установи завишени стойности на арсен, анализите на питейната вода в три села в община Бойчиновци продължават. Това са селата Кобилек, Бели брег и Громшин.

Замерванията на водата се правят от "ВиК" - Монтана.

Завишени нива на арсен има във водата на три монтански села

Завишени нива на арсен има във водата на три монтански села

В Бели брег, Громшин и Кобиляк хората разчитат на водоноски

Припомняме, в края на миналата седмица регионалният министър Николай Нанков посочи, че заради установения проблем се налагат промени в управата на водното дружество в областния град.

По думите на кмета на община Бойчиновци Светлин Сретениев населението в засегнатите населени места е наясно с проблема и спазва указанията на РИОСВ - Монтана и общината. "В момента тече прокурорска проверка. Всеки ден се замерват нивата на арсен във водата", информира Сретениев пред БНР.

Управителят на "ВиК" в Монтана Валери Иванов заяви, че всеки ден дружеството снабдява хората с питейна вода от водоноска. За останалите нужди - за поливане на земеделски терени, за животни и водопой, водата в мрежата може да се използва.

По думите на Иванов проблемът с водата в района съществува още от 70-те-80-те години на миналия век. Имало и разработки как да бъде решен въпроса. С проблема били запознати и специалисти от БАН и "Басейнова дирекция" - Плевен.