Изненадващи проверки стартираха на ГКПП "Кулата". Министерството на туризма (МТ), Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) следят за нерегламентиран превоз на пътници и нелоялна туроператорска дейност.

Повод за акцията са зачестилите сигнали от потребители и представители на туристическия бизнес, отправени към институциите, обясни Елеонора Младенова от МТ, по чиято инициатива са започнати проверките.

Експерти от "Икономическа полиция", ИААА и КЗП следят на граничния пункт за това туроператорите да са регистрирани и вписани в националния туристически регистър. Също така те трябва да имат застраховка "Отговорност на туроператора" и да извършват регламентирана дейност.

Проверките на ГКПП "Кулата" ще продължат през цялата година и бяха адмирирани от първите проверени туроператори, според които сивият сектор в България убива легалния туристически бизнес.

10 специализирани проверки са извършени миналата седмица на граничен пункт "Дунав мост", като е установено само едно нарушение, заяви Антон Ставрев от ИААА. Ежедневно на границата се регистрират по 20 нарушения при превоза на пътници и товари, допълни той.