Сериозни нарушения, свързани с източването на две общински дружества - "Пазари Север" и "Озеленяване" са установили новите съвети на директорите.

Това съобщи председателят на Столичният общински съвет Андрей Иванов, цитиран от БТВ.

Имаме подозрения, че това, което се случвало в тези две дружества, е ставало и в други общински дружества, затова трябва да преосмислим концепцията ни за съществуването им, заяви Иванов.

Нарушенията са свързани с отдаването под наем на имоти на занижени цени.

В "Пазари Север" новият съвет на директорите е заварил 300 страници с договори, по които са констатирани редица нарушения, свързани с цените по тях.

Въпреки наличието на множество договори с охранителни фирми, прави впечатление и броят на извършените кражби - три метални каси са били откраднати от офиса на звено "Надежда".

Една от фирмите, извършващи охранителна дейност, е липсвала в конкурсната документация на конкурса за охранители.

Освен това, подписаният с нея договор е допълван три пъти след провеждането на конкурса с допълнителни споразумения. Според доклада фирмата работи с друг подизпълнител, въпреки липсата на такива клаузи в договора.

Ползваната от старото ръководство на "Пазари Север" фирма за почистване и хигиенизиране се е ползвала с привилегията за сметка на общинското дружество да бъдат купувани консумативите, свързани с дейността й.

Купените материали могат да стигнат за почистването на един жилищен комплекс в София, пише в доклада.

Според новият съвет на директорите конкурсите за отдаване под наем на обекти по пазарите са били правени непрозрачно с цел да бъдат сключени договори с наемна цена, многократно по-ниска от действителната.

Според проверката на новия съвет на директорите 20 обекта са преотстъпени на трети лица в нарушение на договорните клаузи, а други 18 - отдадени без конкурс.

Новият съвет на директорите иска от СОС да бъде сезирана прокуратурата за дейността на бившия изпълнителен директор Мария Гулева и други длъжностни лица от дружеството.

Два договора за отдаване на голяма площ е сключило старото ръководство на "Озеленяване" с младежка кооперация "Ялта".

Единият е за ползването на 1409 кв. м. обща площ на жилищни сгради, навеси, склад производствени халета, бараки и къщички - общо 14 постройки. Имотите се намират в горския разсадник в Княжевската гора и се ползват срещу 1200 лева на месец от наемателите.