Инспектори от сектор "Рибарство и контрол" в Сливен и Стара Загора са извършили масирани проверки и наблюдения в акваторията на язовирите "Жребчево и "Розов кладенец" през последните дни, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

От язовир "Жребчево", в близост до местност "Паметника" и "Кук дере" и под село Паничерево, са открити и извадени общо 520 м мрежи тип "сетка" с 38 кг риба от вида шаран и платика в тях. Мрежите са иззети и насочени за унищожаване, а рибата е освободена и върната във водата.

Извадиха 500 метра бракониерски мрежи от язовирите Тича и Доспат

Извадиха 500 метра бракониерски мрежи от язовирите Тича и Доспат

Уловената в тях риба е върната във водата

При обход на язовир "Розов кладенец", топъл канал до ТЕЦ "Марица изток-1" и студен канал - село Обручище, са проверени 81 любители риболовци. Не са установени нарушения. При последвала проверка обаче в язовира са забелязани двама души, извършващи любителски риболов от лодка, на които са съставени 4 акта за нарушениея - за уловено количество риба, по-голямо от определеното в разпоредбите на Закона за рибарство и аквакултури.

Служители на "Рибарство и контрол" в Велико Търново и Русе пък за извършили рутинна проверка по вода на река Дунав, при която са открили в района на остров Вардим 3 броя лави кърмаци с по 60 куки за улов на есетрова риба и немаркирана хрилна мрежа. Бракониерските такъми са иззети и ще бъдат унищожени.