Иззеха 11 препарирани животни от защитени видове от частен дом в село Черни Осъм, съобщават от Регионалната дирекция по околната среда и водите в Плевен.

Екземплярите са от видовете дива котка, калугерица, скален орел, червеноклюна потапница, кафявоглава потапница, малък ястреб, зелен кълвач, обикновен мишелов и пернатонога кукумявка.

Проверката е извършена на 22 октомври по подаден сигнал. На нарушителя е съставен акт за административно нарушение.

От екоинспекцията посочват, че за защитените видове от Закона за биологичното разнообразие се забраняват всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри, както и преследване и обезпокояване. Забранено е препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри. Не се разрешава и унищожаването или вземането на яйца дори когато те са изоставени. Нарушение на закона е разрушаване или преместване на гнезда, увреждане на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция. Забранява се вземане на намерени мъртви екземпляри, както и притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри.

При установяване на нарушение се налага глоба в размер от 100 до 5000 лв. за физически лица, а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв.