Министерският съвет одобри финансирането за близо 1 млн. лв на публична общинска инфраструктура в община Силистра. Финансирането се предоставя по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за 2023 г. Точната сума е в размер до 985 482 лв. с ДДС. Ремонти на пътища и на разпределителен водопровод ще бъдат направени в с. Айдемир, Промишлена зона "Запад" Силистра".

Инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифицирания по ЗНИ инвестиционен проект "Складова база за съхранение на зърно" в община Силистра на "Марлин" ЕООД. Инвестицията по проекта е в размер над 48.1 млн. лв. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат разкрити 17 нови работни места. Реконструкцията на улицата и проектът за изграждането на водопровода съответстват на одобрените Подробни устройствени планове и схемите на техническата инфраструктура към тях.

В решението на Министерски съвет се посочва, че новоизградената техническа инфраструктура ще обслужва и други ползватели: ,,Технотрейд" ЕООД, ,,И-Уейст Силистра" ЕАД, ,,Агротранс" ЕООД, ,,Топ 13" ЕООД, ,,Фазерлес" АД, ,,Елкотех-Синхрон" ООД, ,,Галакс ойл" ООД, ,,Еликом Електроникс - Георгиев" КД, ,,Зелен пазар" АД и всички бъдещи инвеститори и всички съществуващи и потенциални физически/юридически лица при равни и недискриминационни условия.

С реконструкцията и изграждането на техническа инфраструктура ще се създадат условия за реализиране и на бъдещи инвестиционни намерения, като по този начин ще се подкрепи развитието на бизнеса и разкриването на допълнителни работни места.