До края на годината закриват сметището в Суходол. Това заявиха от Националния кризисен щаб за почистване на София при публичното си отчитане за свършената работа. Щабът предвижда теренът на сметището в Суходол да бъде рекултивиран.

Избрана е площадка за ново сметище, която ще заработи от 1 януари 2010 г. вместо сегашната в Суходол. Зам.-здравният министър Стоян Стоянов потвърди, че е определена такава площадка, но отказа да съобщи къде е тя.

От кризисния щаб съобщиха още, че вече е внесено предложение в МС за създаването на специален „Закон за Суходол", който предвижда трайно решаване на проблема с боклука.

Според представителите на щаба държавата ще продължи да подпомага Софийска община финансово. Като такива примери те изтъкнаха държавната парична подкрепа за метрото, околовръстното шосе и почистването.

Според отчета на щаба за периода от 10 април до 29 април са събрани и извозени 6300 тона боклук, ръчно са изметени близо 45 хил. дка. улици, измити са 2455 дка. основни пътни артерии в София.

От щаба съобщиха още, че са закрити нерегламентираните сметища в Южния парк, Западен парк, Северен парк, Борисовата градина и др., измити и почистени са пространствата около столичните храмове.
Според отчета са извозени отпадъци от големите паркове и тревни площи и са подравнени 3300 кв. м. терени в столицата.