Ситуацията край Елин Пелин се нормализира, няма опасност за жителите. Благодарение на МВР, на Пожарната, на военните щетите са ограничени и сведени до минимум. Това заяви кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов пред БТВ.

Той обясни, че познава един от загиналите - доц. Петър Шишков от Минно-геоложкия университет и го определи като изключителен професионалист. Симеонов отрече да познава спасилото се момче, като тепърва ще се изясняват причините за инцидента. Познава обаче собственика на фирмата за пиротехника. "И без да съм професионалист, и в отношенията си с него, съм се впечатлявал винаги от високия професионализъм, с който се е отнасял към завода", коментира кметът.

Ивайло Симеонов смята, че тепърва трябва да се създава чувство на спокойствие, за да не възникват предпоставки за по-големи щети.

Симеонов посочи, че едно от първите неща, които е направил, е, че се е обадил в пожарната, а след това и до центъра в Елин Пелин. "Нямаше боеприпаси в склада за фойерверки край Елин Пелин. Няма никакво нарушение на закона и няма боеприпаси, които можеха да доведат ужасяващ развой на събитията", изтъкна кметът на Елин Пелин.

Няма замърсяване на въздуха в Гара Елин Пелин

Няма замърсяване на въздуха в Гара Елин Пелин

Измервания се правят на всеки кръгъл час

Вече е сформирана комисия, която да направи огледи на щетите от взрива. Около 30 къщи са пострадали вследствие на взрива. Комисията за бедствия и аварии на свое заседание може да вземе решение доколко и какви средства ще отпусне за щетите.

Във връзка със задочния спор с вътрешния министър Калин Стоянов, Симеонов отрече да е спорил с министъра. "Наистина бях далеч от взрива, а по време на неговото изказване бях вече на път. Всички трябва да осъзнаят, че гребем в една лодка и трябва да гребем в синхрон", призова Ивайло Симеонов.

Откриха още две тела в изгорелите складове край Елин Пелин
Обновена

Откриха още две тела в изгорелите складове край Елин Пелин

Взривовете в складовете продължават и в следобедните часове