Трябва да се приключи с обсесията, че всичко, което се строи на морето, е незаконно. Ако нещо е извън закона, то няма да се случва. В това е уверен кметът на Царево Георги Лапчев, който защити законността на възобновения строеж на вилно селище в боровата горичка край къмпинг "Арапя". 

Забраната е вдигната, строежите на къмпинг "Арапя" продължават

Забраната е вдигната, строежите на къмпинг "Арапя" продължават

Обектът бе спрян през януари заради нередности

Лапчев обясни, че проектът е бил спрян в началото на годината заради нарушения в строителния план, които вече са отстранени - строителят вече е обезопасил обекта и е осигурил здравословни и безопасни условия на труд. На въпроса дали има законен път до обекта, Лапчев не отговори, но посочи, че има полски пътища.

След като строителят е изпълнил плана за здравни и безопасни условия на труд,  няма основание строежът да бъде спрян.

Нов квартал се строи на мястото на къмпинг "Арапя"

Нов квартал се строи на мястото на къмпинг "Арапя"

Комплексът от еднофамилни вилни сгради е почти завършен

"Това, което е трябвало да е направено, е направено и е проверено от този, който е трябвало да го провери", отсече кметът.

По думите му най-голямата болка на общините е именно липсата на Общ устройствен план, но неговата липса не означава, че не може да се строи и всеки строеж е незаконен

Забраната за строителство на "Арапя" и "Алепу" остава в сила

Забраната за строителство на "Арапя" и "Алепу" остава в сила

Част от нарушенията на "Алепу" вече са отстранени

Общините искали Общи устройствени планове, но приемането им се блокирало от активисти и организации. В крайна сметка всичко на юг от Варвара влиза в границите на природния парк, но наличието на природен парк не е мантра, че не може да се строи, обясни Георги Лапчев и попита дали защото има установени граници на природен парк, хората трябва да престанат да живеят там.

С подобни аргументи - за изпълнени поправки на нарушения в строителния план - Лапчев защити и строителството в Синеморец на скалите, като дори и посочи, че теренът се намира на стотици метри от плажната ивица

Багери копаят и на плажа в Синеморец

Багери копаят и на плажа в Синеморец

Поредният строеж на метри от морето

Дори и строежът на попада в зона А, къде е записано, че не може да се строи, в кой български или европейски закон пише това, попита кметът на Царево.

Георги Лапчев отсече и че в община Царево няма нито един сигнал, внесен официално и по законовия ред, за двата строежа