Нито една пловдивска община не е сключила договор с Пловдив за преработка на битовите си отпадъци в екозавода край Шишманци.

Запитвания има, но след като кметовет установят, че за тон боклук цената е 30 лв.,се отказват, съобщава plovdiv24.bg В същото време цената за депониране на сметта в Цалапица е 14 лв. за тон.

Ако приемем предложението, трябва да увеличим драстично такса смет, коментираха управници на пловдивските общини. Според тях в условия на криза това е непосилно бреме за населението.

В комплексното разрешително за депото са включени освен Пловдив, още "Марица", "Родопи", Перущица, Съединение, Стамболийски, Кричим, Брезово, Садово, Първомай, Раковски.

В средата на юли трябва да бъдат закрити всички незаконни сметища.
Затова даже и тези бщини, които досега са хвърляли отпадъците на нерегламентирани депа, спешно търсят Цалапица. Така е с Куклен, която вече е подписала договор с Пловдив.

Кметът на Раковски също е поискал предложение и за Цалапица, и за Шишманци, като за Раковски таксата за екозавода може да е малко по-ниска. Ако заводът не бъде пуснат в експлоатация, Цалапица ще се изчерпи до 3.5 години, обясни главният еколог на общината Христо Минков.

Той изрази безпокойство от позицията на Асеновград и Садово, които до този момент не са заявили желание за Цалапица. Двете общини имат общ проект за съвместно депо, но проектът ще се реализира едва след 2 години. От друга страна, липсва яснота кога ще се получи комплексното разрешително за екозавода.