Кметове на села от община Благоевград поискаха повече правомощия, съобщи БНТ. Те настояват и за собствен бюджет, за да могат да извършват належащи ремонти или други дейности, с които да подобрят живота в малките населени места.

Според представителите на местната власт все повече хора се връщат да живеят в селата около Благоевград, но искат да има изградени пътища, да няма проблеми с водата и да има детски площадки.

Проблем за кметовете на малките населени места е, че работят сами. Те настояват да имат сътрудници, защото когато са извън селото, хората не могат да бъдат обслужвани, а кметствата остават затворени.

Според кмета на село Зелен дол Ангел Младенов, където живеят 220 души, според преброяването от 2011 г., може да има кметски сътрудник на 4 часа. "Но за големите населени места като Покровник, Падеж, това са хора, които 1000 и няколко човека там задължително трябва да има по един сътрудник".

Заради липсата на собствен бюджет кметовете на селата непрекъснато пишат докладни до общината и за дребните разходи. Често разчитат на помощ от хората в селата.

"Сега например трябва да си купя хартия или нещо от този род, пиша там в общината, кога ще е тая. И аз се надявам тези политици да го решат този въпрос кардинално и тези пари да са директно за малките населени места селата. Те сега отиват в общинския съвет и те решават, че не става и край, приключваме ние", каза Ангел Младенов.

Местните хора пък се надяват, че ще се намерят пари, за да се решат проблемите им.

Кметът на село Покровник Методи Цонев призова да се оправи инфраструктурата, която е сериозният проблем. Има още няколко улици, които са на земна основа, има кал, заяви Цонев.

От Община Благоевград казаха, че тази година са предвидени около 2 млн. лв. повече за селата. С тях ще бъдат направени ремонти.