Само за един ден над 100 от общо 550 работници в "Благоевград Булгартабак" са подали заявления да бъдат съкратени, съобщи БНР.

В сряда почти половината от работниците са били поканени да си подадат заявления, че приемат да бъдат съкратени. Днес повече от сто жени не са били допуснати до работните си места.

Новината за масовите съкращения потвърди и регионалният председател на КНСБ Емануил Манолов.

"В момента се предлага на работниците да бъдат освободени срещу обезщетение в зависимост от трудовия стаж, който имат във фабриката. Информацията ми е, че немалка част от работниците приемат това", каза Манолов.

Според Манолов ръководството на Булгартабак използва като форма на косвен натиск върху работниците факта, че според промените в Кодекса на труда от началото на 2018 година съкратените по чл. 331 ще имат право само на четири месеца обезщетения от бюрата по труда и то по минимална ставка. Към момента законовото обстоятелство е много по-добро за съкратените.

"Фактите говорят, че вероятно ще се случи това", каза областният лидер на КНСБ в отговор на въпрос дали това е началото на края на Благоевград БТ.