Комисията по култура и медии в Парламента поряза на първо гласуване предложеният Закон за старите столици на България - идея, лансирана от реформаторите.

Целта на закона е да уреди провеждането на държавна политика за закрила и развитие на старите столици.

За такива са определени Плиска, Велики Преслав, Велико Търново и Видин (в старата му част).

Внесеният текст предвижда да се разработва система от планове за устойчиво развитие на старите столици и също така да се даде възможност за създаване на уникални ландшафти, чрез които да се развива културният туризъм.

Освен това в предложението се казва и че общинските съвети, на чиято територия се намират старите столици, ще изпращат до културното министерство годишни програми за изготвяне на обща програма за развитие и финансова подкрепа на историческите забележителности.

В общата програма се предлага включване и изпълнението в годишната програма за държавно финансово подпомагане на туризма и рекламата, която се разработва и контролира от министерството на туризма.

Според отхвърления проект, политиката по развитие и закрила на старите столици трябва да се ръководи от Министерски съвет. Министерството на културата пък трябва да следи за опазването на културното наследство на старите столици, а туристическото министерство да има задачата да провежда държавната политика за подпомагане на културния туризъм в историческите селища.

Регионалният министър би трябвало да контролира сътрудничеството между общините, в които са разположени старите столици. Освен това трябва да полага приоритетно грижи за поддръжка и развитие на пътните връзки между старите столици и първокласната републиканска пътна мрежа.

Законът предвижда въпросните исторически градове да бъдат опазвани и поддържани с пари от държавния бюджет, от бюджета на общините, с приходи от културни ценности, със средства от еврофондовете, с пари от международни финансови институции, както и с дарения на физически и юридически лица.

Само от министерството на културата бе постъпило становище по закона и то бе отрицателно, тъй като не били посочени други стари културни столици, като Кюстендил (Велбъжд). Освен това липсвали и някои от столиците на тракийските царе.

От ГЕРБ пък се притесниха, че се бързало с този закон и видяха доза популизъм преди предсрочния парламентарен вот.

Иван Иванов от Реформаторския блок изтъкна колко важен е проектът и според него с приемането му щяло да се подпомогне Северна България, която, по мнението му, била инвестиционно по-пренебрегвана от южната част на страната.

Половин час комисията събираше кворум. Непрекъснато постъпваха обаждания от нейни представители, че са в невъзможност да дойдат заради усложнената пътна обстановка. Затова успелите да се доберат до заседанието депутати започнаха дебати по закона, а гласуването бе оставено до събирането на кворум. Такъв все пак около 16.00 ч. бе постигнат, но законът бе порязан.