Центърът за психично здраве във Варна се помещава до моргата в двора на Окръжна болница в сграда, която е строена преди около 150 години. Помещенията се нуждаят от сериозно обновяване и ръководството на центъра дори се притеснява да посрещне там партньорите си по европроект за финансово консултиране на наркозависими.

Това стана ясно от изказване на управителката на АГП СМП - Център за психично здраве д-р Цветелина Дончева по време на заседание на комисията по здравеопазване към Общинския съвет, съобщи dnesplus.bg.

Вече почти година Центърът работи по проекта INDEED („Дългове и обучение") с партньори от Германия, Италия, Австрия и Люксембург. Осъществява се по програма „Учене през целия живот", секторна програма „Леонардо да Винчи"- Партньорства и е финансиран от ЦРЧР.

Стана ясно, че в рамките на инициативата предстои да бъде въведена уникална програма за консултиране на наркозависими, натрупали финансови дългове. По думите на д-р Дончева подобна програма до момента не е разработвана никъде в страната.

„Голяма част от зависимите лица са без работа и са затънали в дългове. Дори и след приключило лечение не трябва да се очаква, че веднага ще бъдат реализирани перспективите за бъдещето с цел професионална и социална интеграция, ако не се обърне внимание на проблема, следващ зависимостта, а именно задлъжняването", посочиха от Центъра за психично здраве.