Ситуацията с пожарите в страната продължава да е критична, съобщава БНТ. Цяла нощ е охранявано от жандармерия село Воден в община Болярово, което пламна вчера.

Пожарът в района още не е потушен. Електроснабдяването в населеното място, което беше спряно, вече е възстановено. Изгорели са десетки къщи.

Припомняме, че в четвъртък огънят навлезе във Воден и хората започнаха сами да се евакуират. Впоследствие в гасенето на пожара се включиха военнослужещи и хеликоптер на ВВС, а вътрешният министър Калин Стоянов разпореди наличните водометни машини на Жандармерията да се включат в борбата с огнената стихия. На място той обяви, че няма жертви и пострадали хора от пожара.

Пред БТА областният управител на Ямбол Николай Костадинов обяви, че пожарът е локализиран. По думите му няма предпоставки да се разпалят нови огнища. В гасенето през нощщта са участвали и пожарни коли от Турция. Днес хеликоптер ще направи оглед и ще се прецени дали той да се включи в гасенето.

Част от напусналите селото хора са били върнати по домовете и са нощували там. Останалите без дом са били подслонени при близки. Горели са около 35 къщи. Част от обитателите на Дома за възрастни хора са били върнати там, а други са останали при близки. Нямало е бедстващи хора, като са били осигурени храна и вода. Няма опасност за близките до Воден села Крайново и Странджа.

В община Болярово е обявено частично бедственото положение.

Областният управител каза още, че поради липса на обхват на мобилните оператори не е имало възможност да се използва системата за ранно оповестяване при бедствия и аварии.

Нов голям пожар избухна в Свиленградско

Нов голям пожар избухна в Свиленградско

Има риск огънят да се прехвърли и в Турция

Усложнена остава обстановката и в района на пловдивското село Отец Паисиево, край което пожар пламна преди два дни. Там вече са изгорели над 30 постройки.

Възпламеняване на няколко огнища е наложило намесата на дежурните екипи на място.

Днес в борбата с огъня се очаква да се включат над 200 души - пожарникари, военнослужещи, горски служители и доброволци. Вятърът раздухва пожара към село Пролом. Най-критична ще е ситуацията преди обед, тъй като по това време вятърът рязко сменя посоката си.

"През нощта колегите са погасявали единични огнища, които са се възобновявали източно от Отец Паисиево, както и в северна посока. Днес там ще бъдат и нашите основни усилия, тъй като на север имахме няколко прехвърлени просеки, които изграждахме преди това", информира шефът на пожарната в Пловдив ст. комисар Васил Димов.

По думите му все още е голямо отстоянието до Пролом. Шансовете на огнеборците за спиране на разпространението на пожара зависи от силата и посоката на вятъра. Проблем за огнеборците е и водата, той като вилната зона не е водоснабдена и се разчита на водоноски от съседни общини.

Запитан за старите противопожарни автомобили на терен ст. комисар Димов обясни, че те са от 80-90-те години, но са годни, устойчиви в труднодостъпните места и са надеждни.

Пожарът е засегнал коло 9 000 дка. На помощ в Пролом са се притекли около 100 доброволци. Вчера на терен са били около 200 доброволци, като днес те вече ще са над 300.

По-късно от пресцентъра на Министерския съвет (МС) обявиха, че служебният премиер Димитър Главчев ще бъде около 11.30 ч. днес в района на село Отец Паисиево, за да се запознае на място със ситуацията с огнената стихия. С него ще бъде и вътрешният министър Калин Стоянов, който е и председател на оперативния щаб за борба с пожарите, създаден със заповед на министър-председателя. Тази сутрин Стоянов представи на брифинг информация и за пожара във Воден.

През вчерашния ден на помощ в борбата с огъня у нас пристигнаха два хеликоптера от Чехия и 20 пожарни коли и оборудвани екипи от Турция, от където също се очакват два вертолета.