Съдии и свещеници са строили палати върху общински имоти и в Несебър, и "Свети Влас" по времето на бившия кмет Николай Трифонов.

Те са получавали право на строеж като крайно нуждаещи се. Това стана ясно в хода на проверката, която тече заради имотните скандали в Приморско, информира burgasinfo.com.

Общо петима служители на Темида са получили право на строеж през периода 2001 - 2006 година.

Председателят на Несебърската районна прокуратура Севдалина Станева получава право на строеж в „Свети Влас", шефката на районния съд Йорданка Майска получава атрактивна земя в Несебър.

Мария Берберова, която е съдия в Районен съд Несебър, получава парцел в „Свети Влас".

По един парцел е „отпуснат" и на бившия председател на несебърския съд Симеон Михов, както и на съдия-изпълнител Роси Стоянова.

Според данни от Агенцията по вписванията не всички оземлени са строили палати върху раздадените им парцели в регулация. Макар че са декларирали, че имат жилищни нужди, много от тях са продали впоследствие отстъпените им права, какъвто е случаят с Йорданка Майска.

Наред с магистратите парцел е получил и местният свещеник отец Петър, който получил имот в „Свети Влас".

В списъците с оземлени от бившата общинска управа има и много имена, които никой в Несебър не познава. Чиновниците подозират, че те са подставени лица, които прикриват истинските собственици.

Проверката е установила още, че с имоти за бедни са се сдобили децата на бившия кмет Николай Трифонов, на бившия шеф на общинския съвет Митьо Янков и на предшественика му Краси Косев.

Имоти са отпуснати и на няколко футболисти от местния отбор, както и на много общински съветници. Сегашният кмет на Несебър Николай Димитров също е сред оземлените.