Курсант е бил тежко наранен по време на учение в Чешнегирово. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов по време на днешния брифинг.

Той е бил опериран в УМБАЛ-Пловдив. Към момента състоянието му е стабилно, но има риск.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни, че инцидентът е станал по време на редовни парашутни скокове, водени от Съвместното командване на специални операции, в които участват курсанти от НВУ във Велико Търново. Пострадалият обаче не е участвал в самите скокове, а е помагал на колегите си.

Панайотов допълни, че при скок с парашут един от спуснатите парашутисти се е приземил в короната на едно дърво. Този парашутист си е чупил крака на няколко места, но по думи на министъра медицинските прогнози са, че той ще се възстанови напълно.

Тежко пострадалият всъщност е друг курсант, който е бил изпратен като част от спасителен екип, за да подпомогне за свалянето на парашутиста от короната на дървото.

При изпълнението на тази задача обаче един клон от дървото се е счупил и го е ударил по главата. Вследствие на това той получава тежка черепно-мозъчна травма и затова е опериран в Пловдив, понеже не е било възможно неговото транспортиране до ВМА в София.