Кюстендилското село Палатово остана без питейна вода, съобщава БНР.

Причината е, че количеството вода, която се подава за намиращата се в близост ТЕЦ "Бобов дол", е значително намалено. Тази сутрин към района е изпратена водоноска.

Шефът на ВиК-Дупница инж. Илия Илиев обясни, че подаването на питейна вода за село Палатово зависи изцяло от системата за ползването на вода от ТЕЦ-а.

По негови думи "Напоителни системи" подават вода към ТЕЦ-а, която се преработва в пречиствателна станция и с помпи се качва за резервоарите на селото. Той обясни, че Палатово няма друг алтернативен източник.

Илиев посочи, че от няколко дни за селото не е била подавана вода, тъй като водата за ТЕЦ-а е спряна или е в ограничено количество. Той обясни, че вече е поставил проблема пред МОСВ.

В същото време от "Басейнова дирекция" са спрели водата по едната от мрежите за най-голямото село в Кюстендилско - Яхиново.

Селото има два водопровода - единият е на ВиК за питейна вода, а другият е на "Напоителни системи" за битови нужди. От няколко дни обаче тази вода е спряна. Въпреки това кметът на селото Софка Скоклева увери, че до момента проблем с питейната вода за Яхиново няма.