Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две имуществени санкции от 10 000 лв. и 50 000 лв. на „Топлофикация Бургас".

Санкциите са за извършени нарушения, състоящи се в налагане на нелоялни търговски условия и неправомерно консумиране на доставян газ за „Бургасгаз" ЕАД.

Комисията постанови прекратяване на нарушенията.

Анализът на КЗК установи, че има клаузи в договора, предложен от Топлофикация Бургас на Бургасгаз за 2009 г., които съдържат нелоялни търговски условия.

Според първата, при ограничения в доставките на газ от Булгаргаз до собственика на газопровода Топлофикация Бургас, последният може да наложи ограничения на лицензианта Бургасгаз.

КЗК счита, че е недопустимо, в случай че Топлофикация Бургас е неизряден потребител, да разполага с правото да налага ограничения в ползваното количество газ на другия присъединен на същата линия потребител, който заплаща ползвания газ на Булгаргаз.

Освен това в договора се предвижда, че в случай на прекъсване на газоснабдяването по причина на Бургасгаз, на Топлофикация Бургас следва да се изплатят пропуснати ползи от непроизведена продукция, нанесени щети и разлика в цената на горивата.

Според КЗК това условие създава неравнопоставеност между двете страни, тъй като ползва единствено топлопреносното предприятие, доколкото такава възможност не е предвидена и за Бургасгаз.

По втората санкция, наложена на Топлофикация Бургас, производството установи, че на 12.09.2008 г. въпреки наложеното спиране на газоснабдяването на Топлофикация Бургас, дружеството е продължило да захранва мощностите си с природен газ за сметка на предназначените за другия присъединен на същата линия потребител, Бургасгаз.

Установено е още, че Топлофикация Бургас е отказала да осигури достъп до спирателната си арматура, след което при спиране на общото газоподаване, е изконсумирала почти цялото количество от доставката на Бургасгаз за денонощието.

Въз основа на гореизложеното Комисията счита, че ответното дружество е злоупотребило с господстващото си положение на собственик на част от газопреносната мрежа и е ограничило доставката на газ във вреда на потребителите, ползващи разпределителната мрежа на Бургасгаз.