Ликвидирано е огнище на птичи грип в опитната база на Аграрния университет в Пловдив. Това обяви след заседание на епизоотичната комисия областният управител на Пловдив Христина Янчева, цитирана от bTV. Огнището на инфлуенца тип А в Пловдив е установено от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Предприемат се необходимите мерки за ограничаване на разпространението на заболяването.

Определене е 3-километрова предпазна зона, в която попада град Пловдив. В 10-километрова наблюдавана зона влизат населени места от три общини - селата Крумово, Браниполе, Белащица и Ягодово от община Родопи, Войводиново, Скутаре, Рогош, Трилистник, Желязно и в община Марица, както град Садово и селата Кочево, Катуница и Краджово в община Садово.

Областната дирекция по безопасност на храните е умъртвила по хуманен начин заболелите и контактни птици в учебно-опитната база на университета. Около 900 птици са загробени на одобрен терен. Предстои многократно почистване и дезинфекция на базата и извършване на клинични прегледи на птиците, отглеждани в птицевъдните обекти в населените места в двете определени зони около огнището на заболяването.

БАБХ установи огнище на птичи грип в Пловдивско

БАБХ установи огнище на птичи грип в Пловдивско

В обекта се отглеждат 6 842 фазана, 375 диви американски пуйки и 3 750 яребици