Големият горски пожар в Сакар планина е под контрол. Огънят се развива в горски масиви на територията на общините Тополовград, Харманли и Гълъбово.

Локализирани са огнищата между селата Българска поляна, Черепово и Главан.

Огънят, който бушува близо четири дни, унищожи иглолистни и широколистни гори.

Очаква се бедственото положение в община Тополовград да бъде отменено до края на деня. Бедственото положение в община Гълъбово вече е отменено, тъй като пожарникарите успяха да спрат пламъците на 200 м. от къщите на хората.

В момента се прокарват просеки с тежки машини, за да не се допусне разрастване на пожара. Преди час в посока село Мъдрец, огънят е прехвърлил една от просеките и е навлязъл в горски масив, съобщава БНР.

Полицията разследва причините за възникване на поредните пожари в Сакар планина, но основната версия е за умишлено предизвикване.

Пожар избухна тази сутрин между кърджалийските села Стражевци и Кокошане. По първоначални данни, огънят е обхванал около десет декара площ.

Пожарът е в местност, която е трудно достъпна за автомобили. Това е наложило пожарникарите да бъдат превозени до мястото с лодки през язовир „Студен кладенец”.

Изпратени са два екипа от пожарната в Кърджали. Пожарът вече е локализиран, съобщиха от областната дирекция на полицията.