Буря се разрази в късния следобед в София. Над столицата по-рано се изсипа и градушка, като ледените късове достигаха размер на лешник. Валя проливен дъжд, придружаван от светкавици, гръмотевици и моментни засилвания на поривите на вятъра. Продължителният интензивен валеж затрудни движението по улиците на места в града.

БНТ информира, че временно е било преустановено обслужването на пътниците на летището заради лошите метеорологични условия. Това е причинило известни закъснения, но няма отменени или пренасочени полети заради бурята. 

По-късно мълния е ударила 30-годишен мъж в столичния квартал "Младост". Сигналът за случая е получен в Спешна помощ в 18:53 часа. Мъжът има изгаряния и е хоспитализиран в болница "Св. Анна". Той е без опасност за живота.

От "24 часа" съобщиха, че горят сграда и стълб в близост до Централните хали в столицата. Пламната сграда е на ул. "Ексзарх Йосиф". Късно съединение е спряло движението на трамваите в района, но все още не се знае причината, казват от Столична община. Работи се по отстраняването на проблема. 

Мълния порази две деца в Русе, едното е починало
Обновена

Мълния порази две деца в Русе, едното е починало

Сигналът е подаден около 19:20 ч. тази вечер

Почти 90 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка в столицата, са получени на тел. 112, съобщиха от МВР. Основната част от тях са за наводнени приземни етажи, за запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони.

Екипите на пожарната служба действат на различни локации, основно на територията на кварталите "Младост", "Мусагеница" и "Сухата река". Към 19 часа над 30 пожарникари отводняват обществени сгради и улична инфраструктура по основни пътни артерии в София. В дежурната част на службата не са постъпвали сигнали за бедстващи хора.

Около 25 сигнала се обработват в момента, най-много са от Младост, Кривина, Казичене и Долни Богоров, каза Красимир Димитров от Службата по бедствия към СО, предаде БНТ. 

Няма проблем с реките в София.

Два търговски центъра са наводнени - подземните етажи и паркингите им. Затворена е отсечката от "Цариградско шосе" към магазин Бриколаж, където извират и шахтите. В центъра на София има наводнени мазета на частни сгради.

От БНТ обобщават щетите до този момент:

  • ж.к. "Младост 1" - отводняват се читалище и детска градина;
  • ж.к. "Мусагеница" - наводнен приземен етаж на старчески дом;
  • ж.к. "Сухата река" - наводнени приземни етажи на училище и детска градина;
  • отстранява се паднало дърво до МОЛ "Сердика";
  • под моста в ж.к. "Христо Смирненски", на ул. "Слатинска" е закъсал автомобил, които е залят до половината с вода. Водачът е в автомобила, но няма опасност за здравето му;
  • закъсал автобус по линия 118 на пътя от с. Яна към посока София. В автобуса има 5 граждани. Към мястото пътува екип на СДПБЗН. Към 18:15 часа по информация на дежурен в СДПБЗН, автобусът е продължил по маршрута си.

Първоначално Нова телевизия съобщава, че по данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) най-засегнат е столичният квартал "Младост" 1, където са паднали 40,8 литра дъжд на квадратен метър, а градушката е била с размер около 8 милиметра. По-късно от БНТ предадоха, че падналият дъжд в Младост е 60 л на кв.м., 33 - в района на Южен парк и 20 в Симеоново. 

Аварийните екипи на Столичната община извършват обходи на терен. Те са реагирали на 4 сигнала за завирявания в търговски обекти и един подлез. Автобусна линия №8 е пренасочена към ул. "Искърско шосе".

По данни на БНР градушка и проливен дъжд са се изсипали в продължение на повече от час в Троянско, където са нанесени и щети на реколтата. Залети са улици заради прелели дерета в селата Орешак и Черни Осъм. Засегнато е и село Шипково.

Среднощна градушка удари Кюстендил

Среднощна градушка удари Кюстендил

Местните хора се тревожат за реколтата от череши

По думи на кмета на община Априлци Тихомир Кукенски там няма сериозни щети, въпреки че ледените късове на места са били с големина на орех.

Кметът на Троян Донка Михайлова информира няма пострадали и бедстващи хора. Аварийни екипи са изпратени да отводняват залети от дъжда места. "В рамките на малко повече от час, на територията на община Троян се изля обилен дъжд и градушка. Излязоха от коритата си някои от дърветата около селата Орешак и Черни Осъм. Няма пострадали хора. Няма пострадали имоти на хората. За съжаление, има залети улици! Надяваме се проблемът бързо да бъде отстранен", коментира тя.