Рибари от Монтанско сигнализираха за мъртва риба в река Огоста. Според тях причината е химическо замърсяване. Пробите на екоинспекцията не са показали отклонения, съобщи Нова телевизия.

След сигнала е имало проверка и от Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА). "И констатирахме, че от устието на язовир Огоста, няколко километра нагоре по реката, в района на няколко населени места, наистина има умрели риби", каза Валери Спасов от ИАРА.

Регионалната инспекция по околна среда са взели проби от три точки в района, но експресните резултати на наблюдаваните показатели не се отклоняват от нормите.

"Имахме съмнения, че може да е извършван електроулов по реката, но установихме, че самата умряла риба не е концентрирана в един район, тя е по цялото поречие. Оттук дойдоха съмненията, че причината за измирането на рибите е някакъв вид химическо замърсяване", допълни Валери Спасов.

Очаква се днес екоинспекцията да извърши повторна проверка и да бъдат взети проби от повече места по реката. Ще се проверят и отделни източници, най-вече предприятията в района.