emaxpresss
Кризата на имотния и на туристическия ни пазар доведе до бум в предлагането на хотели по морето.

Офертите, които са извън областните градове са около 300, като 100 от тях са над 1 млн. евро, а 16 - над 5 милиона, информира burgasinfo.com.

Само една агенция продава 10-ина хотела, като за един от тях - в курорта „Златни пясъци", се искат 14 милиона евро. Според нейната собственичка Илияна Николова предлагането е голямо, а интересът е основно за имоти с цена 3-4 млн. евро и е от български фирми, които искат да инвестират парите си в имоти.

Предлагането на хотели се засили много през миналата година и това е свързано с кризата, като повечето от продаваните хотели са на руснаци.

Според брокери предлагането е изключително високо, но търсене почти няма, като преобладават офертите за малки и средни хотели.

Най-много оферти за продажба на хотели има в Слънчев бряг.

Експерти коментират, че е най-добре да се инвестира в хотели, които побират туристите от един чартърен полет, около 130 човека. Така на туроператорите няма да се налага да разпределят летовниците от една група в няколко по-малки хотела.

Успехът на инвестицията в хотел зависи от много фактори. Необходимо е да се изчисли колко пари може да носи обектът годишно.

В момента в най-големия летен курорт във Варненско - Златни пясъци, офертите за продажба на хотели варират от 350 000 до 9 млн. евро, сочи статистиката. Най-евтиният е само с 11 стаи, а най-високата оферта е за имот със 180 двойни стаи, СПА център и заведения.

От 440 000 до 14 млн. евро са предложенията в Слънчев бряг, а в близкия Несебър офертите варират от 665 000 до 3 млн. евро. Най-високата оферта в града е за имот в строеж с площ от 2800 квадрата.

В Царево предложенията за продажба на хотели са в тесни граници от 420 000 до 645 000 евро. В Созопол най-евтиният имот от сегмента се продава за 395 000 евро, а най-скъпият - за 5,5 млн. евро.