Нито един от творците на графити в Пловдив не се е отзова на кметската покана за среща-разговор тази сутрин, макар Славчо Атанасов да бил откраднал за нея специално време от многобройните си градоначалнически задължения, предаде Plovdiv24.bg.

"Не съм учуден, че не дойдоха. По-лесно е да рисуваш по късна доба из града, отколкото да носиш някаква отговорност и да се срещнеш с кмета на разговор за нашарения град", коментира Атанасов.

Въпреки това се правят 30 специални платформи, към които се очаква доброволно да пренасочат творческите си изяви.

"Макар и доставената от Франция машина за почистване на графити да е последна дума на техниката, видяхте колко усилия са нужни, за да е чист градът. Затова исках да поговоря с тези момчета. Вярно, това е световен проблем, но нали претендираме, че Пловдив е културната столица на страната?" - припомня кметът.

Може би са се уплашили да не ги глобяваме, предполагат от кметството на града на тепетата.

Искахме само да ги запознаем с намерението на администрацията да им предостави място за изява, да участват в постоянен конкурс за графити и дори да получават награди за това, за което сега хората са настръхнали срещу тях", обясни заместник-кметът по младежките дейности Георги Титюков.

Относно глобите, трябва да ги отнасят родителите, защото графити артистите в голямото си мнозинство са непълнолетни. А и полицията и "Общинска охрана" трудно ги хващат.

"Само да пипна някой, че ми драска къщата, не знам какво ще го направя", закани се служител на охраната в общината.