Мечка уби конче на два месеца край дупнишкото село Бистрица, съобщава БНТ.

Нападението на хищното животно станало в местността Очеви ливади, която се намира близо до последните къщи в селото. Хората са притеснени от мечката и настояват да бъдат взети мерки, тъй като това не се случва за първи път.

Евгени Минев оставил конете си да пасат през нощта само на 800 метра от селото. Сутринта, когато отишъл да ги прибере, видял, че най-малкото конче е нападнато.

Мечи набези в няколко родопски села

Мечи набези в няколко родопски села

Има щети върху домашни животни, овощки и пчелин

Той сподели, че негов приятел в Самораново е имал идентична случка преди десет дни. Кончето било изядено цялото.

В близост до мястото, където е станал инцидентът, има екопътека, по която минават много туристи, но местните жители казват, че не се притесняват, защото са свикнали хищниците да слизат в близост до селото.

Кметът на с. Бистрица, Кирил Огненски каза "Най-вероятно е било съвсем малко мече, обикновено по това време на годината не би трябвало да се случва, защото сега има храна в планината, но мечката е по-опасна пролетно време, като се събуди и няма храна, тогава може да слезе.

От ловната дружинка в Бистрица казаха, че не могат да предприемат мерки и да организират хайка за хищника.

Те споделиха още, че мечката е абсолютен хищник и абсолютно забранена за отстрел. Могат само специалните служби да отстрелват такива животни - Министерството на земеделието и храните, с държавните горски стопанства.

За проблема са информирани горските служители. А съветът на специалистите към стопаните е да не оставят животните си през нощта без надзор.