Родителите в Бургас вече могат да следят чрез интернет какво ядат в детската градина децата им.

Менюто на всички детски градиние публикувано в електронната страница на общината, предаде БНТ.

Освен менюто, в интернет е публикуван и грамажа на храната. Всеки родител може да потърси детската градина, в която е записано детето му, и да види какво ще яде то през деня.

Самите рецепти също се изпращали до кухните по електронна поща. Това се прави заради зачестили сигнали, че консумацията на продукти с витамини и микроелементи е силно занижена.

Детската градина Звънче е кухня майка и храни общо 500 деца. Директорката разказа, че тук се спазват всички норми за здравословно хранене. Три пъти в седмицата децата получават месо и веднъж задължително риба. И тук парите не стигат, но градината компенсира с постното меню.

"Менюто е единно, изработено е от инженер технолог и се спазва от всички детски градини",каза директорът на ОДЗ Звънче Стойка Йондова.

Родители обаче се опасяват, че дори да научават предварително с какво се хранят децата им, това не гарантира, че те ще бъдат сити.

"Плодове и зеленчуци не получават достатъчно, поради ограничените финанси и са ни го казвали това", споделя родител.

Обикновено децата получавали само парченца плодове, а порциите с месо били минимални. Често малчуганите оставали гладни и си дояждали с филийка хляб, поръсена с шарена сол, разказаха родители.

Например днес децата в Бургас за закуска са яли попара със сирене и морков. За обед менюто им включва супа от картофи, добруджанска яхния, плод (компот) и хляб. Следобедната закуска на децата за днес е розичка и айран.