Областният управител на Хасково Райна Йовчева издаде заповед за превантивни мерки срещу разпространението на болестта птичи грип.

Заповедта е във връзка с констатираното огнище на заразата на територията на Република Турция, съобщиха от пресцентъра на областна управа.
Трябва да се свикат незабавно общинските епизоотични комисии, за да се набележат конкретни мерки за предотвратяване появата и разпространението на болестта на територията на страната.

Всички пернати да се отглеждат в закрити помещения, така че да нямат контакт с други птици, а изхранващият фураж да се съхранява в закрити помещения.

Забраняват се пазарите и търговията с живи птици.

В заповедта се припомня, че намерените трупове на диви птици трябва да бъдат вземани и изпращани незабавно проби за вирусологично изследване.

Необходимо е да уведомят незабавно обслужващия ветеринарен лекар или кмета на населеното място за промяна за здравословното състояние и случаи на завишена смъртност при птиците.
Собствениците и управителите на птицевъдни обекти трябва да засилят охраната и осигурят условия за дезинфекция на влизащите и излизащите от обекта транспортни средства и хора.

Въвежда се специална система на контрол на пункт „Капитан Андреево", където служителите трябва да проверяват багажа на влизащите от Турция за пренасяне на хранителни продукти.

Припомняме, аналогична заповед изадеде и областният управител на Бургас, след като НВМС получи писмо от ЕК, с което се потвърждава заразата в западната ни съседка.