Започна миенето на основни пътни артерии, по които се движи общественият градски транспорт в София. Първата от тях е бул. "Добринова скала" в район "Люлин".

Дейностите са извън традиционното миене през топлите летни месеци, поясни пред БГНЕС Анета Савова от Столичния инспекторат.

"Това дава възможност да бъдат измити, след като преди това трасетата са почистени от наноси, проверени са и дъждоприемни щахти. Това е една от мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух и за по-чиста градска среда", заяви Савова и добави, че миене ще се извършва както в светлата част на деня, така и в тъмната.

Началникът на районния инспекторат в "Люлин" Михаил Николов заяви, че във водата, с която се мие, има йод и белина.

"Миенето се извършва с вода, в която има дезинфекциращи препарати, които се поставят във връзка с извънредната епидемична обстановка. Предстои да бъдат измити булевардите "Панчо Владигеров" и "Д-р Петър Дертлиев". Направена е организация след приключване на миенето на всеки булевард и след изсъхването на настилката да бъде обновена маркировката на пешеходните пътеки", обясни Николов.

Екипите на почистващите фирми мият още ул. "Ангел войвода" в район "Подуяне", ул."Железопътна" и ул."Христо Станишев" в район "Сердика". Предвижда се миене и на бул. "Македония" и пл. Руски паметник, но след 20.00 часа.

Работата ще продължи при благоприятни атмосферни условия и в следващите дни в районите "Възраждане", "Средец", "Лозенец" , "Оборище" и др.