След като по-рано днес от Софийския университет обявиха, че имат информация, според която Министерство на културата претендира за част от Ботаническата градина в Балчик, от културното ведомство излязоха с позиция, че нямат претенции за ползваните от ВУЗ-а терени.

От МК посочиха, че през 1955 г. министърът на културата със заповед е предоставил на Биологическия факултет на Софийския университет възможността да се грижи за парковото пространство на „Двореца Балчик". Тогава имотът не е бил собственост на Република България, а на Румънската държава. „Двореца Балчик" е закупен и платен от страната ни през 1970 г. с Междудържавна спогодба.

Министерство на културата не претендира за ползваните от СУ „Св. Климент Охридски" терени и проекторешението на Министерски съвет не се отнася за тях. На СУ не се отнемат никакви права върху имота, който те ползват и върху който имат предоставени права и по никакъв начин не се възпрепятства научната им дейност.

От културното ведомство упрекват и ректорите на Софийския университет, като твърдят, че те години наред полагат усилия за манипулиране на обществото, включително чрез множество искове в различни съдилища с цел отнемане на имота, който е публична държавна собственост и представлява паметник на културата с национално значение.

Държавата, в лицето на Министерство на културата, полага грижи и влага сериозни средства за съхранението и опазването му, изтъкват от МК.

От там допълват, че прави впечатление, че медийните кампании на университета се изострят обикновено преди началото на летния сезон, вероятно заради събирането на входната такса.

Министърът на културата счита, че единственото законосъобразно и справедливо решение на проблема е Софийският университет да продължи да осъществява научно-изследователската си дейност в парковото пространство, а Министерството на културата да се грижи за опазването и развитието на паметника на културата - „Двореца Балчик".

Относно документа, за който спомена професор Илчев, от  културното ведомство поясняват, че:

Подготвен е проект за Решение на Министерски съвет, с който да се отмени предишно решение на правителството, както и да се предостави на Министерството на културата управлението на територията на Архитектурно-парков комплекс „Двореца" - Балчик, която се владее и стопанисва и към момента от Министерството на културата.

Проектът за решение касае единствено и само територията, която се управлява от Министерство на културата и която от 1948 година се стопанисва, поддържа и опазва от ведомството, изтъкват още от МК.

То има за цел да предостави на културното министерство управлението на самия паметник на културата „Двореца", а не на Ботаническата градина, която от 1955 г. се стопанисва от СУ, обясняват още от културното ведомство.

От там са категорични, че Министерство на културата не прави опити за придобиване на права на управление, защото то и към момента реално ги упражнява, като стопанисва, опазва и поддържа територията на целия групов паметник на културата, включително и парковата му част.

През последните десет години Министерството на културата е инвестирало повече от 4 милиона лева за възстановяване и съхранение на паметника на културата, отбелязват още от ведомството на Вежди Рашидов.