Млада архитектка, която се е завърнала от Берлин, е разработила проект за възраждането на паметника на Бузлуджа, съобщава Нова телевизия. С проекта си тя е впечатлила преподавателите си в Германия. Идеята й е събрала стотици последователи в социалната мрежа „Фейсбук". Зад нея е застанал и самият архитект на монумента Георги Стоилов.

24-годишната Дора Иванова мечтае да върне живота на отдавна разпадащия се паметник. В последните шест месеца тя е прекарала безсънни дни и нощи в чертежи, изчисления, пътувания, снимки и изготвяне на макети.

По думите на младата архитектка, Бузлуджа ще бъде своеобразна машина на времето и разкаже по един емоционален начин историята на България. Тя изтъква, че залата символизира настоящето и в нея могат да се провеждат мероприятия като четения. Освен това, заради страхотната акустика, могат да се излъчват филми, концерти. Ако се сложат седалки, има място за 400 души, е пресметнала Дора Иванова. Тя има идея да се показват най-новата ни история от 1989-а насам с постиженията ни в науката, спорта, изкуството.

Дора предлага мозайката, която така или иначе разказва за социализма, да бъде почистена. Вътрешният кръг пък да бъде скок във времето на турското робство. Финалът на разходката ще е асансьор, който ще ни води от праисторията до днес. Идеята на архитектката е качвайки се с асансьора нагоре да бъдат изписани имената на българските владетели от създаването на държавата до социализъм. Именно по този начин посетителят ще минава през времето.

Младата архитектка е изчислила, че за възраждането на монумента ще са необходими около 2 млн. лева.