8 младежи в два автомобила са закъсали в снежните преспи под връх "Бузлуджа" снощи, 21 януари. По-рано днес при спасителна операция те са извадени от снежния капан, след като прекарали нощта в планината, съобщи МВР. Спасителната акция обаче вдигна на крак 4 служби в област Стара Загора: Пътно управление, Полиция, Противопожарна служба, Гражданска защита.

Младежите са в добро състояние.

Сигналът за закъсалите младежи е бил подаден към 4 часа сутринта в пожарната в Стара Загора. Всичките са ученици - 7 момчета и едно момиче, абитуриенти от техникум в Раднево. Те закъсали в снега, след като нарушили забраната за навлизане на пътя между връх Шипка и връх Бузлуджа, в посока хижа Тинтява, на един километър след Бузлуджа в посока връх Шипка.

Като причина за това младежите обяснили, че се качили в планината за да правят дрифтове, но попаднали в снега. Те закъсали около 22.00 часа снощи и се наложило да прекарат цялата нощ в снежния капан.

Поради тежката пътна обстановка и силните снегонавявания, властите незабавно организират изпращането на тежка и специализирана техника от Агенция "Пътна инфраструктура" и пожарната служба. Около 9 часа пътят вече е бил разчистен и спасителните екипи успели да достигнат до групата младежи. 

Директорът на Областното пътно управление в Стара Загора Илия Златев заяви при БНР, че младежите са закъсали на около 700 метра от местността "Факлите" под връх Бузлуджа. Златев обясни, че той лично е извел младежите на два курса с високопроходим автомобил.

Стана ясно и че двама от родителите на младежите са тръгнали към върха, за да им окажат помощ, но единият родител също закъсал с автомобила си. Екип на Пътната служба вече е освободил автомобила. Закъсал е и един автомобил на пожарната, който се отправил да помага на бедстващите.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира гражданите за отговорно поведение и спазване на въведените ограничения на движението особено във високопланинските райони. С предприемането на неразумни действия те поставят под опасност не само собствения си живот, но и живота на спасителните екипи и затрудняват работата на пътните дружества като се изразходва финансов ресурс, който е предвиден да се използва за поддържане на пътната мрежа.