От Търговското дружество "Ученически отдих и спорт" ЕАД (УОС) към Министерството на образованието и науката ще сезират прокуратурата. Това съобщиха от МОН след като в Равда бе съборена сграда на ученически лагер.

В първия работен ден от следващата седмица - търговско дружество към Министерството на образованието и науката, ще сезира Районната прокуратура в Несебър за самоуправство на територията на бившия ученически лагер в село Равда.

Около 9 часа в неделя, 30 април 2017 г., на територията на почивна база "Равда - Стара Загора" в село Равда е нахлул багер, който е разрушил монолитна двуетажна сграда с площ от 306 кв.м - това е бившият спален блок №4.

Държавното дружество ще заведе дела и срещу заповедта за разрушаване на сградата, срещу допуснатото предварително изпълнение на тази заповед, както и за възстановяване на предишното състояние на сградата. Отделно срещу общината ще бъде образувано дело за нанесени имуществени вреди на УОС ЕАД.

Представляващият търговското дружество за района на Бургас Емануил Райчев - ръководител на звено "Експлоатация на почивни бази" е повикал полиция. Пред органите на реда лицата, разрушаващи държавната собственост, са легитимирали действията си със заповед на кмета на община Несебър. 
Документът за събаряне на постройката, е издаден на 27 април 2017 г. Такава заповед обаче не е връчвана на дружеството на Министерството на образованието. Вместо това е предприето предварителното й изпълнение. По този начин на дружеството е отнета възможността да я обжалва в законово установения срок.

От няколко години ученическият лагер в село Равда не се използва по предназначение заради съдебни дела във връзка с реституционни претенции за собствеността на земята. До момента съдът е отказвал реституция заради наличието на постройки и инфраструктура върху имота.

Съборената сграда "Спален блок №4" е предмет на съдебни спорове по няколко дела. По едно от тях на 25 април 2017 г. е назначена съдебно-техническа експертиза със задача на вещото лице - конструктор, да оцени и определи състоянието на сградата. Само пет дни по-късно обаче тя е разрушена изцяло.

От търговското дружество на Министерството на образованието УОС ЕАД ще настояват пред прокуратурата да разследва обстоятелствата по разрушаването на спален блок №4 и при наличие на престъпление да потърси отговорност на виновните лица, както и да присъди обезщетение на дружеството.