80% е ефективността при филтрите на комините с цел с ограничаване на замърсяването от битовото отопление. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова като резултат от монтирането на първия от новите филтри на комини в столичния квартал "Красна поляна". Такива филтри са монтирани вече и в столичния район "Слатина".

Тя обясни, че е започнало изпълнението на новата програма на Столичната община за монтиране на филтри при домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища. Програмата е 3-годишна и обхваща 2 000 домакинства.

По думите на Фандъкова това е една допълваща мярка към двата големи проекта на общината за подмяна на отоплителните инсталации. Очаква се до края на настоящата година да бъдат монтирани филтри на още 180 домакинства.

22 нови станции следят какъв въздух дишаме в София

22 нови станции следят какъв въздух дишаме в София

Между 7 и 10 часа се увеличават нивата на ФПЧ

Кметицата припомни, че миналата година е направен тест с такива филтри при 35 домакинства в столичния квартал "Красна поляна". Фандъкова отчете, че дървата и въглищата са двата големи източника за замърсяване на въздуха, заедно с трафикът и автомобилите. "Знаем, че това не е кардиналното решаване на проблема", призна кметът. Има редица къщи, които не могат по критерии да бъдат допуснати за влизането в двете програми на общината.

Фандъкова изтъкна, че претенциите на хората от "Красна поляна" са съвсем основателни да се оплакват от замърсяването на въздуха от дърва и въглища. Тя е разговаряла с жена на една от къщите и тя й споделила, че разходът на електричество бил минимален - "жълти стотинки". По информация на Фандъкова става въпрос от 12 до 15 лева допълнителен разход на домакинствата.

Кметицата очаква до 3 години намаление от замърсяването на въздуха с 1/3 от домакинствата, които се отопляват с въпросните материали.

Четири пъти по-мръсен въздух от допустимото в София

Четири пъти по-мръсен въздух от допустимото в София

Проблемите започнаха още преди началото на отоплителния сезон