Министерството на околната среда и водите е получило сигнал от Фондация "Четири лапи" заради починалите новородени лъвчета в зоопарка в Хасково, предаде bTV.

Припомняме, вчера стана ясно, че двете малки са починали само дни след раждането си, тъй като майка им отказала да ги храни. След смъртта им общината започна проверка по случая. Като евентуална причина за фаталния край се посочва липсата на постоянна ветеринарна грижа.

Преди време лъвовете са доведени в зоопарка, за да се създаде общност. Оказва се обаче, че три дни никой от служителите в зоопарка не разбира, че лъвицата има две лъвчета. Те обясняват, че имат ветеринарен лекар, но той работи основно за кучешкия приют. Специалистът бил извикан едва вчера, но вече било твърде късно.

"Това бяха възможностите, по които можехме да реагираме. Просто е природа. Майката няма развит майчин инстинкт, за да се погрижи. Тя за първи път ражда, в напреднала възраст е...", посочи биологът към зоологическата градина Пламен Канев.

2 малки лъвчета починаха в зоопарка "Кенана" в Хасково
Обновена

2 малки лъвчета починаха в зоопарка "Кенана" в Хасково

Майката лъвица отказала да ги храни

От своя страна управителят на общинското предприятие "Екопрогрес" инж. Райко Лозев призна, че вероятно става въпрос за грешка, че са разчитали местният екип да се справи сам в ситуацията.

Явор Гечев от "Четири лапи" увери, че фондацията е била готова да окаже помощ на лъвчетата, но от зоопарка са отказали.

Общо 180 животни се отглеждат в момента в зоопарка. От години лицензът на обекта обаче е отнет и сега кандидатстват за нов. За целта ще им е нужен постоянен ветеринар.

Според Гечев обаче развъждането на лъвове в подобни условия е безумие.

Този зоопарк не бива да получава лиценз в никакъв случай и трябва да бъде затворен, категоричен е той.