Разликата в доходите между селските и градските райони се е увеличила с близо 20% през последното десетилетие. Доходите в градските райони са по-високи, това сочат данни от изследване на Eurofound.

В България обаче вече се наблюдава процес на повишаване на заплатите в по-малките населени места, но това е закъсняло и се сблъсква с процеса на обезлюдяване. Вече няма работна ръка, т.е. дори няма на кого да се дадат тези по-високи заплати.

Така демография и икономика влизат в порочна спирала. Това коментира Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН, в студиото на Bulgaria ON AIR в деня, в който провеждаме местни избори.

От една страна демографията и населението зависят бизнеса, но и бизнесът зависи от демографията. Затова и, по думите на Събев, трябва да се поставят по-амбициозни цели по отношение на технологиитеТехнологичните производства решават демографската криза, затова и трябва да се търсят технологични инвестиции.

Според ръководителя на катедра "Регионална и политическа география" към Софийския университет доц. Косьо Стойчев не трябва да се правят абсолютно преки сравнения между заплащането в града и селото, тъй като това са естествени географски процеси, които влияние оказват и редица други показателите. "Гражданинът, който живее в градска среда и гражданинът, който живее в селска среда, са различни типажи хора", като съответно трябва да се взимат мерки според вида община.

Той е категоричен, че мерките, които се взимат, в селските и градските общини трябва да са различни, за да може да задържат наистина младите хора и хората в трудоспособна възраст.

"За да се стимулира възможността млади хора да вземат решение за релокация, означава, че трябва да имат достъп до услугите на големия град. Трябва дистанцията да намали своето негативно влияние. Цялата ни нация се движи на автомобили", обясни Косьо Стойчев.