На две каси трябва да плащат посетителите на "Двореца" край Балчик.

На 2 километра от град Балчик, между балчишките скали и морето се намира архитектурно-парковият комплекс "Двореца", съобщи БНР. Той представлява комплекс от вили и други постройки, разположени на брега на Черно море. След възвръщането на Южна Добруджа през 1940 година дворецът попада в границите на България и около него академик Даки Йорданов изгражда Ботаническата градина на площ от 194 дка. Комплексът в годините се е превърнал в една от главните забележителности на Северното Черноморие и е включен в Стоте национални туристически обекта, като ежегодно се посещава от хиляди туристи от всички континенти. За да се насладят на красотата му обаче, посетителите трябва да заплатят две отделни такси на две отделни каси.

Дворецът в Балчик включва два основни елемента - сграден фонд и Ботаническа градина с парк. Всичките 46 сгради, 170 архитектурни, археологически и исторически паркови елемента, движими и недвижими паметници на културата са под управлението на Държавен културен институт "Културен център "Двореца", второстепенен разпоредител на бюджетни кредити към Министерство на културата. От 1955 година насам Ботаническата градина е звено на СУ "Св. Климент Охридски". Или иначе казано Министерството на културата стопанисва сградния фонд, а Софийският университет - земята. От 2012-та година на входа на Двореца работят две отделни каси за двете отделни институции, въпреки че за обикновения турист мястото е едно и не би следвало да има повече от един входен билет.

Обратната връзка винаги е била отрицателна затова, че има две каси. Има много жалби, много прошения, занимавани са много контролни институции, така че това би било спестено както на нас, така и на Софийския университет, ако имаме някаква договореност или ако има някаква промяна в статуквото в момента, обясни директорът на Културния център "Двореца" Жени Михайлова. Тя сподели, че е оптимист по отношение на постигането на споразумение, така че то да бъде изцяло в полза на гостите на Архитектурно-парковия комплекс

Бих се радвала, ако в предстоящия сезон ние можеме да се похвалим с такова сключено споразумение и когато туристът се нареди на която и да е каса, а получи един билет с два касови бона, защото такова е законодателството на Република Българя, и влезе спокойно и разгледа историческото място. Мисля, че техническите параметри, в тях невинаги има синхронизация. Детайлите понякога пречат, за да се случи глобалната и добрата перспектива за туриста.

Ректорът на Софийският университет "Свети Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков обясни в писмена позиция, че през 2003 г., с Решение на ВАС, е признато правото на СУ да администрира приходи от входни билети, с което този текст е отменен от Правилника на културния институт.

През последните две десетилетия университетът непрекъснато е бил инициатор на предложения и преговори за сключване на споразумение като първото е било сключено през 1997 г., когато е въведена единна система за електронен контрол на достъпа.

След промяната в юридическата и фактическата обстановка с Решение на Министерския съвет от 2011 г., СУ "Св. Климент Охридски" е изпратил заявление за съгласуване на разполагането на системата за електронен контрол на достъпа до Министерството на културата, но вече две години нямат отговор.

По думите и на Жени Михайлова до 2011-та година касата е била само една, а вечер приходите са се разделяли между двете институции.

Според проф. Герджиков проблемът с туристите е създаден именно от Директора на Културния център "Двореца", който осъществява администриране на приходи от вход по отношение на имоти, управлявани от СУ "Св. Климент Охридски", в нарушение на Решението на Върховния административен съд. По думите му през последните три месеца са проведени множество срещи между него, служебният министър на културата, двамата заместник-министри и дори министър-председателят, с цел подписване на споразумение, които са били саботирани от служители на Министерството на културата и на ДКИ КЦ "Двореца".

Ежегодно "Двореца" се посещава от около 250 000 туристи от всички континенти. Надяваме се, че оптимистичния заряд и на двете институции по отношение на подписване на споразумение ще спомогне тези четвърт милион на брой туристи да плащат само на една каса още от този туристически сезон.