Над хиляда роднини, близки и граждани присъстваха на поклонението пред тленните останки на моряците от потъналия кораб "Ванеса", предаде burgasinfo.

Храмът се оказа тесен за всички, които дойдоха да кажат последно сбогом на кап. Мирослав Димитров, Андриан Христов, Георги Димитров, Горан Тодоров, Димитър Чепишев, Димо Димо и Тончо Бакалов.

Поклонението започна в 11. 00 часа в храма "Свети Свети Кирил и Методий" в Бургас.

В община Бургас днес е ден на траур.

Знамената са спуснати наполовина, отменени са всички празнични събития, предвидени за днес.

Погребението е от 12.30 часа в гробищния парк на града, където ще организира почетен кордон на служители от Военноморска база Бургас.

Има идея за създаването на набирателна сметка, в която да бъдат събирани средства за подпомагане на семейства на моряци, попаднали в трудна ситуация. Това каза заместник-министърът на транспорта Даниела Никифорова в Бургас.

Тя пристигна за погребението на 7-те загинали от екипажа на кораба "Ванеса". В 10.30 ч. площадът пред храма "Свети Свети Кирил и Методий" се изпълни с хиляди жители на града, които дойдоха, за да се простят със загиналите.

Телата на седемте моряци бяха открити в средата на този месец по бреговете на Азовско море.

Корабът потъна на 3 януари в Керченския пролив. При инцидента оцеля единствено морякът Николай Димитров.

Телата на Петко Мочев и Георги Желев бяха открити в дните непосредствено след инцидента. Двамата бяха погребани на 16 януари. На борда на "Ванеса" имаше 10 българи и един украинец.

Тленните останки на моряците днес бяха изпратени с музика на градския духов оркестър. Телата ще бъдат погребани на централната алея на гробищата в града с военен ритуал.