Монтираха над 20 платформи за поставяне на щъркелови гнезда, съобщават от Електроразпределение Север.

Те са поставени в селата Сребърна и Ситово в област Силистра, както и в населени места на общините Каолиново, Нови Пазар и Велики Преслав в област Шумен.

По въздушните електропроводи в област Добрич са поставени над 210 птицезащитни устройства. От Енерго-Про обаче съобщават, че плановете за останалите области в Североизточна България ще бъдат отменени заради извънредното положение.

Те посочват, че през последните години необходимостта от поставянето на пластмасови изолации за птицезащита се е увеличила заради промени на пътя на придвижване на прелетните птици.

"За да гарантираме спокоен престой и гнездене на пернатите животни през топлите месеци в годината, сме в постоянен контакт с РИОСВ и кметствата. Реагираме по най-бързия начин на всички сигнали и координираме дейностите си (включително превантивните мерки, в които инвестираме) с Българското дружество за защита на птиците", заяви директорът "Безопасност на труда и опазване на околната среда" в ЕНЕРГО-ПРО Варна - Пламен Петров.

През миналата година компанията е монтирала 4100 броя птицезащитни устройства за 232 000 лева и близо 100 броя платформи за гнезда в размер на над 11 000 лева.