Над 25 души, включени в програмата "Топъл обяд", са с признаци за хранително натравяне.

Хората със стомашно-чревни оплаквания са от град Николаево, селата Едрево и Нова махала, община Николаево и от село Зимница, община Мъглиж, съобщи Регионална здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора.

Първите сигнали постъпили вчера около 19 часа в РЗИ - Стара Загора. Към пострадалите веднага е изпратен спешен екип.

До тази сутрин над 25 души са оплакали от подобни симптоми, като е възможно и броят им да нарасне. Пострадалтие са социално слаби и предимно от ромски произход. В болница са приети 5 души, между които дете на година и половина, трима мъже и една жена. От РЗИ - Стара Загора съобщиха, че състоянието им е добро.

Всички оплакали се са включени в програмата "Топъл обяд", която се изпълнява в общините Николаево и Мъглиж. Храната се доставя от фирма за кетъринг, регистрирана в област Сливен.

Според проверката на инспекторите причината за интоксикацията на хората е лошото съхранение на храната от страна на самите ползватели. Те нямали хладилни условия да съхраняват храната.

Микробиологичните изследвания от пробите на хората с оплаквания ще станат ясни най-рано в събота. Ще бъдат направени изследвания и на хората, които раздават храната в пунктовете. Служителите на РЗИ - Стара Загора вече са уведомили РЗИ - Сливен и Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен да се извърши проверка на фирмата за кетъринг.

Уведомени са и кметовете на населените места, както и общопрактикуващите лекари да проследят състоянието на хората.

Програмата "Топъл обяд" се финансира с европейски средства.