Регионалният министър Николай Нанков и министъра на местното самоуправление на Р Македония Сухейл Фазлиу откриха ремонтирания път Старчево-Кърналово-Първомай, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Общата дължина на ремонтираната отсечка е над 13 километра. Ремонтът струва над 8 млн. лв., които са осигурени от бюджета на АПИ.

Маркировката, пътните знаци и ограничителните системи са за близо 730 хил. лева. Пътят преминава през селата Старчево, Кърналово, Михнево, Кавракирово, Първомай и е единствената пътна връзка за тези населени места, в които живеят над 10 хил. души. Той е и важно направление към Граничния пункт "Златарево" и е основна връзка с най-голямата зеленчукова борса в област Благоевград. Там местни производители реализират продукцията си, а клиенти са гърци, македонци и сърби.

По ремонтирания път ще изнесем тежкотоварния трафик на всички, преминаващи през ГКПП "Златарево - Ново село" в посока АМ "Струма" и София, каза министър Нанков по време на церемонията.

Министър Нанков обяви, че за не повече от две години ще сме готови с пътната част от българска страна по проекта за изграждане на ГКПП "Клепало" между България и Република Македония. Трябва да изградим 14 км и да рехабилитираме 16 км. Днес е решено да започне проектирането на нашия участък. С него ще се осигури свързаност между Щип, Веле, Радовиш, цялата АМ "Струма", Банско и София.

Необходимо е да намерим финансиране и всички страни да подпишем меморандум за транспортен коридор номер 8, обясни регионалният министър. Вече има желание и доброто намерение, декларирано от македонска, българска и албанска страна, допълни Нанков.

Събираме се всички страни от Западните Балкани на 6 и 7 декември в София, когато ще се проведе голям форум за транспортната свързаност между столиците и ще направи още по-добри междусъседските отношения на Балканите, коментира още Николай Нанков.

Той посочи, че за този коридор има голям проект, който преминава през територията на няколко Балкански държави. В България сме готови с проектната част по отношение на ж.п. инфраструктурата. Има неща за допроектиране при пътната инфраструктура и тежки екологични процедури, тъй като следваме европейски директиви, обясни министърът.

На откриването бяха поканени зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, представители на Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и кметът на община Петрич Димитър Бръчков.