Отровени диви животни са открити в околностите на елховското село Гранитово, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.
Животните са намерени след сигнал на граждани, съобщи Sliveninfo.bg.

Екип орнитолози е отишъл на място и заедно с кмета на селото и представители на полицията, ветеринарните служби и местни ловци са претърсили района. Открити са седем умрели диви животни - 4 чакала, една дива котка, белка и сойка.

Намерени са и отровните примамки, които ще бъдат изпратени в специализирана лаборатория в София за токсикологичен анализ. Това е третия подобен случай в района от началото на тази година, като при предишните отравяния жертви са станали предимно ловни и овчарски кучета.

Използването на отровни примамки е забранено със закон в България, тъй като се счита за изключително опасно не само за дивите и домашните животни, но и за хората, живеещи в района.

Имало е случаи на отровени със стрихнин гъбари след консумация на безопасни ядливи гъби, които са поели опасната субстанция от почвата, върху която са поставяни отровни примамки преди години.