Благороден елен бе намерен убит от бракониери в Родопите, информират от фондация "По-диви Родопи".

Останките на животното са намерени в края на миналата седмица, в близост до Свиленград. Кошутата, която се е казвала Кибела, е забелязана от експерти от фондацията, след което те подали сигнал. Служители от Районното управление в Свиленград и тези от Регионалната дирекция по горите в Кърджали са извършили проверка и оглед на мястото.

Благородният елен е един от общо 80-те елени, освободени през последните 5 години. Кошутата е освободена заедно с още шест други кошути на територията на дивечовъден участък "Студен кладенец", Източните Родопи през февруари тази година, пишат от фондацията.
На 5 от освободените елени са поставени GPS GSM предаватели, което позволява на експертите да следят всяко движение на животните в реално време.

"Надяваме се съвместните дейности на полиция, горски и ловни експерти и природозащитни организации да доведат до залавяне на бракониерите, които да бъдат адекватно наказани."
Това заяви Стефан Аврамов, който е отговорник за разселването на елените към фондацията.

По случая е образувано е досъдебно производство.

В случай, че бракониерите бъдат заловени, освен наказанието по Наказателния кодекс, те ще трябва да се разделят с правото си на лов и да заплатят сериозно обезщетение за убитото животно.