На 11 май - денят на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, патронен празник на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и професионален празник на библиотечните и информационни специалисти, традиционно бяха поднесени цветя на паметника на светите братя.

Библиотеката беше домакин на Националния онлайн форум "COVID-19: отговорът на библиотеките". Нейният директор доц. д-р Красимира Александрова отбеляза, че настоящата ситуация е безпрецедентна в историята на библиотеките.

От своя страна заместник-директорът на Националната библиотека д-р Ваня Аврамова потвърди, че заради пандемията библиотеките са изправени пред изключително голямо предизвикателство. Националната библиотека се адаптира с онлайн електронни услуги, виртуални изложби и нови онлайн рубрики.

Почитаме равноапостолите Кирил и Методий

Почитаме равноапостолите Кирил и Методий

11 май е и патронен празник на Националната библиотека...

В дистанционната среща с доклади и изказвания се включиха представители на регионалните и читалищни библиотеки и сродни институции от цялата страна. Те споделиха своя опит, проблеми и предизвикателства при работата с библиотечно-информационни инфраструктури и предоставяне на услуги от разстояние за потребителите в карантинния период.

Доц. д-р Александрова заяви, че това ще е само първата онлайн среща за обмяна на опит в предоставянето на библиотечно-информационни услуги в условията на пандемия.

От днес на сайта на Библиотеката е активна виртуалната изложба "Зад кулисите на "Под игото", посветена на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов и неговия роман "Под игото", с включени оригинални илюстрации, придружаващи първото цялостно издание от 1894 г.