Направление архитектура и градоустройство (НАГ) към Столичната община състави констативен протокол на Нов български университет заради срутения покрив.

Ще се дадат задължителни указания за предприемане на последващи действия за укрепване, възстановяване или премахване на вече разрушената сграда.

"В случая имаме извършване на преустройство, за което по закон не се изисква разрешение за строеж на залата на Университета, и по време на извършването му пада целият покрив, заедно с всички фотоволтаици върху него. На проверката, заедно с ДНСК, се установи, че не става въпрос за авария по време на строителство, не става въпрос за незаконен строеж, а имаме промяна на интериора на залата, законно монтирани фотоволтаици върху покрива и срутен покрив в едно със самите фотоволтаици. Затова се предприеха необходимите действия - съставен е констативен протокол от Общината, за да се издаде впоследствие заповед по чл. 195 ЗУТ за конкретни указания", поясни арх. Богдана Панайотова, вр.и.д. главен архитект на Столичната община.

Срутен покрив затисна работник при ремонта в Нов български университет
Обновена

Срутен покрив затисна работник при ремонта в Нов български университет

Мъжът е с травматичен шок и фрактури, възможни са и вътрешни наранявания

След анализ на ситуацията се е оказало, че върху всички съществуващи покриви на НБУ, включително и Аулата, която е предмет на проверката, е разрешено изграждане на фотоволтаичен парк с мощност 250 кВт.

Ръководството на НБУ е предоставило цялата документация на проверяващите, свързана с предприетия ремонт, включително интериорен проект и договор със строителната фирма.

"Голямата трагедия се е разминала с това, че покривът е паднал сега, по време на ремонтните действия, а не впоследствие, когато аулата можеше да бъде пълна със студенти", подчерта Панайотова.