Вода от държавния резерв отива за Своге. Това стана ясно от брифинга на говорителя на служебното правителство Антон Кутев и на шефа на Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов след днешното заседание на кабинета.

99 000 литра питейна вода в различни разфасовки е осигурена за населението на община Своге, обясни Николов. По адресна регистрация населението е около 12 000 души, но поради летните ваканции и пребиваването на децата на село вероятно става въпрос за по-голям брой засегнати от безводието.

Още снощи НСОРБ се включили в подкрепа на Своге, вода предоставили Столична община, Дупница, Гоце Делчев, Ихтиман, Бачково, Девин, Пловдив. Солидарността сработи много бързо и ефективно, изтъкна Николов. На 15 места в града се раздава питейна вода и вода за битови нужди.

Няколко рибарници са засегнати от безводието. Около 40 тона риба трябва да бъде унищожена по безопасен начин.

Своге обяви бедствено положение заради пресъхнала река

Своге обяви бедствено положение заради пресъхнала река

Населени места в общината останаха без вода

Работи се по възстановяване на водохващането на връх Петрохан към село Искрец.

Прави се опит за свързване с голямо подземно езеро, стана ясно още от думите на комисар Николов. Хидрогеолозите ще изследват този вариант.

От обясненията за причината стана ясно, че властите и службите не знаят къде е изчезнала водата. Имало данни за подобен случай и преди десетилетия, но водата се появила изненадващо и незнайно как след денонощие - две. Това обаче сега не се случва.