Общинските съветници във Велико Търново не дадоха съгласието си за продажба на 22 декара от двора на областната болница "Д-р Стефан Черкезов", предаде БНР.

Здравното заведение, в което общината е миноритарен акционер, иска да продаде шест болнични имота и да вложи получените средства от продажбата в изграждането на нов болничен корпус.

На извънредна сесия обаче общинският съвет се обяви против продажбата на два от предлаганите имоти. По думи на кмета Даниел Панов сегашният двор на болницата едва отговаря на наредбите за площ според болничните легла.

"Категорично съм против продажбата на парцелите в Новата болница. Теренът в момента е точно "на ръба" за такова болнично заведение", коментира той.

Утре Общото събрание на акционерите на областната болница, в която мажоритарен собственик е държавата, ще гласува продажбата на шестте болнични имота.

Управителят на болницата д-р Стефан Филев обясни, че имотите са неоперативни, т.е. нямат отношение към лечението на пациенти. По негови думи те са "само в тежест".

Ако болничните имоти бъдат продадени, се очаква приход между 5,5 и 6 милиона лева. Идеята е средствата да бъдат вложени в строежа и оборудването на новия болничен корпус, който да обедини двете бази на областната болница.