Дискусионният клуб за социална местна политика (ДКСМП) съвместно с представители на граждански сдружения установи, че и основно ремонтираният булевард Шипченски проход не отговаря на изискванията за общодостъпна среда.

Не са скосени тротоарите при кръстовищата и пешеходните пътеки, което ги прави труднодостъпни и недостъпни за родители с детски колички, велосипедисти и хора в неравностойно положение.

В тази връзка ДКСМП и представителите на гражданските сдружения смятат, че кметът на София и ръководената от него администрация не подпомагат и не улесняват родителите с детски колички, велосипедистите и хората в неравностойно положение при текущ ремонт на съществуващи пътни участъци и тротоари, както и при основен ремонт и изграждане на нови тротоари и пътни участъци.

От организацията напомнят, че дори при основния ремонт на последните 12 пътни участъка (които струваха на столичани над 25 милиона лева) като участъка между Дом на културата Средец и Театър София (бул. Мадрид и бул. Янко Сакъзов), участъка между Ситняково и завод Електроника и др. след помпозното им откриване от кмета лъсна несвършената работа.

От ДКСМП твърдят, че кметът на София и ръководената от него администрация нарушават грубо изискванията на българското законодателство, решенията на СОС (Наредбата за изграждане на общодостъпна среда в гр. София) и европейските стандарти.

ДКСМП смята, че не само има опасност, но за съжаление е и практика парите на столичните, на българските, а в бъдеще и на европейските данъкоплатци да не се използват за решаване на проблемите на хората, а напротив - да се изразходват в нарушение на нормативните документи, решенията на Столичния общински съвет и на европейските стандарти.

На предстоящото заседание на СОС на поставеното от общинския съветник Борис Цветков питане до кмета по проблема, от организацията ще поискат конкретни отговори, поемане на отговорност и санкции за всички виновни.

Припомяме, в четвъртък (21 юни) непосредствено след срещата си с еврокомисаря Данута Хюбнер, столичният кмет Борисов откри ремонтирания булевард „Шипченски проход".