Четири работнички в пералня във варненския квартал "Аспарухово" са били затворени в сервизно помещение, за да не бъдат проверени за трудови договори. Това съобщи шефът на Областната инспекция по труда Иван Иванов.

Проверката е извършена в събота по жалба на работник. Пералнята била посетена от трудови инспектори 3 пъти. При последното посещение в битовата стая имало 8 дамски чанти и само трима работещи. Част от останалите работници били скрити в баня, която не била заключена.

В пералнята обаче имало заключени помещения, за които работодателят не осигурил достъп. Установено е, че скритите работнички са били без трудови договори. Работещите пък били на 4-часов трудов договор.

Собственикът на пералнята ще бъде наказан. Санкцията за всеки установен случай на работник без трудов договор е от 1500 до 15 000 лева. Отделно работодателят - нарушител ще понесе и други санкции, една от които за неспазени условия за здравословни и безопасни условия на труд, посочи шефът на Областната инспекция по труда.